Liga Liero
   Home   Forum Help Search Calendar Login Register   **
Menu
   Aktualności
   IRC (czat)
   Ostatnie tematy
   Regulamin forum
   Encyklopedia broni

Plikownia
  Mapy
     ligowe
     dobre
     inne
   Księga gości
   Strona Gusanos
   RSS
Poll
Będziesz
Będę!!!!11
- 1 (16%)
Nei
- 5 (83%)
Total Voters: 6
Members
Total Members: 830
Latest: shootastosync
Stats
Total Posts: 30253
Total Topics: 1639
Online Today: 12
Online Ever: 183
(2007-06-26 09:15:52)
Users Online
Users: 0
Guests: 7
Total: 7

Liero 1.33 vs. Liero Pro
Autor:Greybrow
Liero 1.33 vs. Liero Pro

Liero 1.33 i Liero ProMode (Final lub Revisited), czyli zwykłe lejro i lejmmode, to na dzień dzisiejszy dwie najbardziej popularne wersje Liero. Zarówno za 1.33 jak i za Pro opowiada się duża liczba graczy. Ale które jest lepsze? Nie... to złe pytanie. Każdy ma swój gust. Więc może dlaczego jedni grają w to, a inni w tamto? Najlepiej odpowiedzieć na to pytanie, wyliczając przewagi Pro nad 1.33 i na odwrót. Nadmienię tylko, że ja sam jestem za Liero Pro, a Liero 1.33 wg mnie nadaje się tylko do map z piaskiem.

Liero Pro lepsze, bo:
- szybsze, dzięki czemu jest bardziej przystosowane do "quake'owego deathmatchu" i otwartych map
- stuningowana fizyka, także bardziej przystosowana do powyższych rzeczy
- nowe dźwięki, bardziej pasujące, i grafa, ładniej wyglądająca, niż ta w zwykłym Liero
- możliwość dania celownika (niemal) pionowo w dół
- szybsza linka, przelatująca całą mapę
- ciała i łuski znikają i nie blokują bunnyhopów
- wyważone bronie
- brak głupich paczek z bronią

No dobra, ale co to daje w praktyce? Ano to, że nie musimy 666 lat iść przez mapę, bo takie "szybkie" są robale. Nie musimy się denerwować, że głupia linka nie dosięgnęła celu lub zrobiła to po 1337 godzinach. Możemy mieć włączone apteczki bez obawy, że złapiemy przypadkiem paczkę z bronią. Nie irytujemy się, nie mogąc celować w dół. Itd. To wszystko sprawia, że gra się szybciej i można się szybko poruszać po otwartej mapie, a także gra się przyjemniej, bo nie irytują nas głupie rzeczy, które były w Liero 1.33. W takim razie dlaczego niektórzy grają jeszcze w zwykłe Liero? Spróbuję odpowiedzieć na to pytanie na podstawie tego, co mi mówiły osoby wolące 1.33.

Liero 1.33 lepsze, bo:
- ograniczenia w Liero 1.33 wymuszają wymyślanie taktyk obrony i ataku pomijającego te ograniczenia
- nowe bronie wprowadzone do Liero Pro niektórym się nie podobają (np. pszczółki)
- niektórzy lubili słabe bronie z Liero 1.33, których nie ma w Liero Pro
- Liero 1.33 wymaga większego wyuczenia się fizyki i jej działania z bronią
- jak się chce, to się i tak da strzelić pionowo w dół
- Liero Pro to dzieło Biernatha_Johna, więc VT i ci, którzy nie lubią BJa, nie mogą w niego grać, bo pewnie by zgibnęli Cheesy

Mnie osobiście żaden z tych powodów nie przekonuje. Wolę grać szybko i przyjemnie, niż mozolnie z głupimi i irytującymi słabymi punktami. No... ale co kto lubi. Mimo wszystko ostatecznie to i tak sprawa gustu, więc niech każdy podejmie swoją decyzję.

Smoothguy
2004.12.31 13:35:04
30 comments | Write Comment
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2010-07-31 03:01:24

Login with username, password and session length

Calendar
Change language
Comser