html php4 itp. Gdzie po co do czego jak?

Zaczęty przez Fieroman, 2002-02-27 18:10:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fieroman

2002-02-27 18:10:26 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
jest jush topic o C++ ale w C++ raczej stronki nei napiszemy a tu chciałęm poroznawiać o językech w których można pisać strony internetowe na początek mam pytanie odnośnie php czy może mi ktoś doraczić z kupnem książki na ten temat potrzeba mi książki dla początkujących aha i jeszcze jedno jak skonfigurować plik CGI jak nie zna się zbytnio na programowaniu w tym formacie?

Krymzon

2002-02-27 18:21:15 #1 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
Myślę, że niezła jest 'Biblia PHP4', chociaż nie miałem okazji z niczym porównać...
::Fundaçao Internacional Capoeira Artes das Gerais::
-----|Gwardia Liero|----- Wurmz! Support Team (ściągnij Wurmz!)

Greybrow

2002-02-27 21:03:35 #2 Ostatnia edycja: 2002-11-23 07:28:44 by Greybrow
co do książki to korzystam z "PHP 4 Ćwiczenia praktyczne". Kosztuje to to 12 zeta i jest w miarę napisane. Jak się kto zna na jakimkolwiek języku to proste będzie.

co do php i konfiguracji to ściągnij sobie krasnala
http://www.krasnal.tk
linki do ściągnięcia są na stronie.

Jest tam: apache, php, mysql, perl
wszystko ładnie zrobione itp. instalka 20mb, po zainstalowaniu 170mb, ale hula ślicznie :) właśnie się bawię w pisanie skrypcików ;D
---
ps. spojrz kilka postow poniżej na serwer aminet i instalkę php

Fieroman

2002-02-27 22:35:42 #3 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
Grey programik ściągam ciekawe cio tio :) a stronka coolowa ma za*ebiste linki do jeszcze lepszych stron oniemiałem dzięi Ci!!!!

[VT] Patrys

2002-02-28 07:38:14 #4 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
HTML 4.01 to raczej bedzie powoli wymieral, standardem jest juz XHTML 1.0 (odsylam na www.w3.org)

PHP4 to prosciutki jezyk, bardzo podobny do C (nie jest obiektowy - chociaz potrafi to udawac), uczyc sie go z podrecznika to porazka, ale najlepsza ksiazka, jaka widzialem to "PHP4. Biblia" Helionu (85,- PLN) - uzywam jej jako sciagi czasami, kiedy zawodzi ("nie mozna znalezc serwera") dokumentacja online (pl.php.net)
Patrys
The High Council of Seven
Vermis Templari

Krymzon

2002-02-28 12:29:51 #5 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
a niby w czym XHTML jest lepszy od HTMLa? Ja bym raczej wolał, żeby wszystkie przeglądarki obsługiwały to, co jest, a nie tworzyć jakieś nowe standardy.
::Fundaçao Internacional Capoeira Artes das Gerais::
-----|Gwardia Liero|----- Wurmz! Support Team (ściągnij Wurmz!)

[VT] Patrys

2002-02-28 12:49:39 #6 Ostatnia edycja: 1970-01-01 00:00:00 by 1016060400
XHTML jest w tym lepszy ze musza go obslugiwac wszystkie przegladarki wlasnie
Patrys
Vermis Templari

Doman

Jak juz mowa, o roznych standardach, to warto wspomniec o Flashu.
May the Schwarz be with you!

[VT] Patrys

flash to taki sam standard jak jpg czy png - jeden z formatow grafiki obslugiwany przez wlasny plugin (z czasem dodano tez interakcje i dzwiek). nie da sie zrobic strony bez uzycia (x)html
Patrys
Vermis Templari

charfa

2002-11-03 11:55:06 #9 Ostatnia edycja: 2002-11-06 21:25:01 by charfa
A jak odpalić Apache'a do testów własnej strony?

[edit] Jush wiem, nie odpowiadać ;-) [/edit]

De Talus

eejjjj, da sie odpalić flasha bez htmla, wystarczy wpisać odres pliku *.swf. ja się tym teraz bawię więc wiem, a pliki z grafiką w środku zajmują mniej niż tak o na serwerze sama grafa (nich żyje kompresja, są jeszcze dodatkowe programy do kompresji -więc spoko 2x kompresowny plik). no i jakie można rzeczy w tym zrobić :)
* czasem się pojawie

Express

Ale to wcale nie zaprzecza Patrysowi - jotpega czy innego gifa tez możesz otworzyć bezpośrednio w przeglądarce.

De Talus

z samego jpga czy innej grafiki niezrobisz strony internetowej, a flash to oferuje i to z niezłym efektem (patrz piniata-albo coś takiego link gdzieś na forum) -takie coś w animowanym gifie by zajmowało pareset kb, a flash 146 kb (jakoś tak jak dobrze pamiętam)
* czasem się pojawie

[VT] Patrys

ale flash otwiera sie wtedy w przgladarce, czy nie tak? i jak klikniesz 'pokaz zrodlo strony' to zobaczysz, ze tam jednak jest HTML, tyle ze wstawiany przez plugin od flasha. HTML nie da sie uniknac, zeby nie wiem co robic. Mozna co najwyzej napisac jakis jezyk wyzszego poziomu, ktory bedzie sie kompilowal do postaci html, tylko po co?
Patrys
Vermis Templari

Gogiel

Kto tworzy tę stronkę. Sam Biernath_Jack czy ktoś z nim jeszcze?
GG: 4391283

Biernath_John

Gogiel

2002-11-15 12:57:18 #16 Ostatnia edycja: 2002-11-15 17:22:39 by Durbik
Apropos PHPka. Jak go skonfigurować  plik php4.ini (w folderze windowsa), aby PHPek działał poprawniwe??? Czy ktoś zna adresy gdzie mogę znaleźć do tego wiadomości??? Na http://pl.php.net/ piszą troche nie jasno.

-------------------------------------

Do Greybrow'a

Podałeś link do stronki, ale nie da się na nią wejść;(. Czy ma ona jakiś inny adres???

Jaras

to nie można samemu pokombinować trochę z adresem? http://www.krasnal.prv.pl. no i to jest forum a nie czat - jak coś dopisujesz, to nie w nowym poście, tylko edytuj stary.

Gogiel

Dobra, będę wiedział na przyszłość. Aprpos dzięki za adresik.

Greybrow

co do serwerow to polecam jeszcze jeden. Ma ta delikatna przewage nad krasnalem, ze razem z instalka php miesci sie na dyskietce :)
urle:
Aminet serwer (po polsku)
PHP 423 (trzeba zainstalować w c:\aminet\php\

Gogiel

Izual

Mam mały problem gdy robie stronke i mam menu i glowna to jak klikam na link to tam gdzie jest menu wyskakuje mi stronka z tego linku co mam zrobic?
Zawsze lubilem liero i bede lubil tak samo jak Diablo i Wurmz!

Jaras

<head>
...
<base target="main">
...
<head>

Izual

|      |             |               <---Jeżeli stronka wyglada tak to jak wpisze <base target="main">to otwiera sie   nowe  
|      |             |                      okno a mo chodzi o to zeby stronka otwierala sie na glownej
|      |             |                       PS.gdzie to wogole treba wstawic(tych ramek nie kumam:()
|      |             |
Zawsze lubilem liero i bede lubil tak samo jak Diablo i Wurmz!

Denethor

<a href="nazwalpliku" target="mainFrame">

Doman

Zacznijmy od tego, że definiując ramki musisz podać ich nazwy np:
<frameset cols="100,*">
<frame name="lewa" src="menu.htm">
<frame name="prawa" src="wstep.htm">
</frameset>

Później w pliku menu.htm (na przykład)

<a href="costam.htm" target="prawa">costam<a>

gdzie costam.htm to plik który ma się otworzyć, a "prawa" to nazwa ramki, w której to coś ma się otworzyć.

A  w ogóle to sobie ściągnij kurs Wimmera.

Denethor

2003-02-06 21:20:45 #26 Ostatnia edycja: 2003-02-06 21:23:19 by Denethor
Znacznik <font> ma status 'deprecated' w HTML 4.0
Znacznik <center> ma status 'deprecated' w HTML 4.0

Wie może ktoś co to oznacza?

[VT] Patrys

2003-02-08 12:27:19 #27 Ostatnia edycja: 2003-02-09 09:55:27 by [ALC-X].patrys.[PL]
To znaczy, ze sie juz ich nie uzywa, ot co. HTML (XHTML) jest teraz nastawiony na formatowanie za pomoca CSS 2.0.

| Czy ja niewyraznie napisalem CSS?
| Wejdz na http://test.liero.org.pl i
| pokaz mi tam jakis znacznik <font>.
\/
Patrys
Vermis Templari

Denethor

No, dobra <center> można zamienić na <p align="center"> a <font>???

herself

Doman

2003-02-13 20:35:51 #30 Ostatnia edycja: 2003-02-16 22:00:38 by Doman
naprzykład
<h1 style="text-align: center">ABC</h1>
<div style="font-decoration: underlined">Wazne</div>
Inna sprawa, że takie wstawianie stylów też nie jest zalecane.
Tyle drogą teorii. Jak wskazuje praktyka polecenia center,font,b, itp. będą jeszcze długo interpretowane przez przeglądarki, bo aktualizacja starych stron do CSS jest praktycznie nierealna.

||  Dlatego napisałem, że takie wstawianie stylów nie jest zalecane.
||  To miał być tylko przykład jak można użyć stylu do formatowania.
\/

[VT] Patrys

nieeeeeee! to zabija caly sens uzywania CSS! arkusz stylow definiuje sie osobno i uzywa klas w dokumencie! po to wymyslili CSS!
Patrys
Vermis Templari