#ligaliero - tutorial

Zaczęty przez barnex, 2006-06-22 11:05:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

barnex

2006-06-22 11:05:49 Ostatnia edycja: 2007-07-12 10:11:03 by barnex
Wraz z Guthem, Tomciem, i WShem doszliśmy do wniosku, że trzeba spopularyzować trochę ligowy kanał IRC. Uznaliśmy, że niezłym pomysłem było by napisanie tutoriala, który w przystępny sposób wyjaśni, skąd wziąć programy, oraz jak obsługiwać IRC. Potem jakoś tak wyszło, że zrzucili to na mnie :D

Po pierwsze, aby połączyć się z jakimkolwiek serverem, potrzebujesz programu klienckiego. Czyli takiego, który służy do łączenia się z serverem i rozmawiania. Ponieważ IRC to nie GG, możesz wybrać sobie jakiś program, np. z tego zestawienia. Niestety, pisanie tutoriala wymaga ode mnie skoncentrowania się na jednym kliencie (Nie dość, że łatwiej wtedy pisać, to i o wiele łatwiej będzie z tego tutoriala skorzystać - zamiast ogólników będą bowiem konkrety i obrazki). Tym klientem nie jest popularny mIRC - dwa podstawowe powody, dla których go omijam to:

• Niemożność wyboru i ustawienia kodowania, bez używania brzydkich hacków, skryptów, czy psucia windowsa
  • Niedarmowość (mimo, że można korzystać z wersji testowej praktycznie bez ograniczeń)
Zajmę się za to Xchatem 2, który jest po prostu darmową wersją Xchata (Xchat na windows kosztuje 20$. Xchat-2 w zasadzie niczym się nie różni, ponieważ Xchat jest otwartym oprogramowaniem i jego kod źródłowy jest ogólnodostępny). A więc do rzeczy:

Po pierwsze, pobierz i zainstaluj program. Nie będę się nad tym raczej rozwodził, ponieważ pobranie ogranicza się do kliknięcia w link, a potem kliknięcia w następny link (download). Instalacja, jak zwykle instalacje na windowsie, polega na klikaniu dalej i wybraniu docelowego katalagu. Kiedy skończysz te fascynujące dzialania, uruchom program.

Po pierwszym uruchomieniu program powinien przywitać Ciebie takim okienkiem. Jeżeli nie przywitał Cie w ten sposób, lub już zamknąłeś to okienko, możesz się do niego dostać klikając na "Xchat" w menu na górze, a potem w "Server list"

• 1 - twój nick, czyli Twoja ksywka. Sensownie byłoby nazwać się tak, jak nazywa się Twoje konto na forum.
  • 2 - Też nick. Jeżeli pierwszy nick jest zajęty (tj. ktoś o tym nicku jest aktualnie podłączony do sieci IRC), to ten nick zostanie użyty
  • 3 - Nick trzeciego wyboru. Szansa, że zostanie użyty jest niewielka.
  • 4 - username - jest to to, co pojawi się przed Twoim hostem. Możesz tu wpisać swojego nicka, albo cokolwiek chcesz.
  • 5 - Tu wpisujesz swoje "prawdziwe imie". Możesz tam wpisać co chcesz. Ja wpisuje imie i nazwisko, ale równie dobrze można wpisać "* I'm too lame to read BitchX.doc *" jak ChanibaL :D
  • 6 - Z listy sieci powinieneś wybrać Quakenet. Jeżeli go tam z jakichś przyczyn nie ma, trzeba będzie go dodać (Zobacz dodatek A.).
  • 7 - dodaje sieć. Przyda się, jeżeli nie masz Quakenetu na liście.
  • 8 - edytuje sieć. Będzie potrzebne do ustawienia właściwego kodowania i/lub sprawienia, by Xchat łączył się z daną siecią zaraz po włączeniu. Zobacz dodatek B.
  • 9 - kiedy już wszystko jest ustawione, jak trzeba - klikamy tu, aby się połączyć ;)

Teraz powinieneś wreszcie zobaczyć interfejs głównego okna progamu. Nie jest on szczególnie skomplikowany:

• 1 - W tym miejscu pojawiają się wypociny użytkowników, efekty wprowadzonych komend i inne ważne rzeczy
  • 2 - To lista osób będących na danym kanale. Osoby z zielonym kółeczkiem to operatorzy (którzy mają władzę), z żółtym - to osoby, które mogą mówić, jeżeli kanał jest moderowany, a bez żadnego kółeczka - zwykli goście, którzy w normalnej sytuacji mogą rozmawiać, a jeżeli kanał stanie się moderowany - mogą się przysłuchiwać
  • 3 - Tu wpisujesz to co chcesz powiedzieć, oraz komendy (komendy poprzedzamy znakiem slash - '/')
  • 4 - to lista zakładek. Każdy kanał, na którym jesteś ma własną zakładkę. Do tego pierwsza zakładka jest zakładką serverową, na której możemy przeczytać to, co server nam od siebie napisał (na przykład wiadomość dnia)

Aby wejść na kanał ligowy, musisz teraz wpisać /join #ligaliero (W miejsce oznaczone na obrazku trójką). Więcej komend IRC możesz poznać wpisując /help, Aby uzyskać więcej informacji o komendzie <komenda> wpisz: /help <komenda>.

Dodatek A: Aby dodać nową sieć (w tym przypadku quakenet) kliknij na liście serverów (czyli znowu tu ) przycisk Add/Dodaj (na obrazku oznaczony jako 7). Nazwij jakoś sieć (quakenet wydaje się dobrą nazwą, dla sieci, która nazywa się quakenet), i kliknij edytuj/edit (na obrazku oznaczony cyfrą 6). Otworzy się nowe okienko. Kliknij Add/dodaj (Na rysunku oznaczone przez 'A'), i wpisz irc.quakenet.org (Można wpisać też więcej serverów, ale to wystarczy).

Dodatek B: W tym samym miejscu, w którym rozgrywała się akcja dodatku A, można zmienić kilka innych ciekawych rzeczy. Zaznaczając 'C' sprawisz, że Xchat zaraz po włączeniu połączy się z daną siecią. Jeżeli w E wpiszesz #ligaliero, Xchat zaraz po połączeniu się z siecią wejdzie na kanał ligowy. W D powinieneś ustawić kodowanie. Na #ligaliero używamy kodowaniaUTF-8 (Unicode) (Nie tak, jak na obrazku, tak było kiedyś).
Uciekajmy do smolnetu

Jerac

No masz. Przypomnij mi za kilka dni żebym Ci roxa dał, bo teraz nie mogę. Jeszcze tamten się nie uleżał... ;]

(a mIRC nie jest taki zły imho, kodowanie mi wisi, a legalność... trudno, nic na to nie poradzę).
I can see what you see not, vision milky then eyes rot. When you turn they will be gone, whispering their hidden song.
Then you see what cannot be - shadows move where light should be. Out of darkness, out of mind.

Wesz

Mam nadzieje żę po ukazaniu tego turtoriala żaden z uczesntników turnieju nie będzie miał problemu z wejściem na kanał.
Cytat: barnex w 2006-06-22 11:05:49
Wraz z Guthem, Tomciem, i WShem doszliśmy do wniosku, że trzeba spopularyzować trochę ligowy kanał IRC.

No właśnie, mamy być gorsi od noupów z comsera ;)

Cyberworm

:thinking: Coś, to takie dziwne, połączam się i mi pisze: unkown host. Meybe you misseplled it?
Dobry robak, to martwy robak.
Jesteś na moim plazmowym celowniku,wg moich obliczeń masz 0% szans na przeżycie.

kamil077

irc://irc.quakenet.org/ligaliero

wpisz to w adresie twojej przeglądarki, powinno się automatycznie połączyć się z serverem IRC.

Cyberworm

2006-06-22 16:04:40 #5 Ostatnia edycja: 2006-06-22 16:43:17 by Cyberworm
 :oWłączył mi się xchat, i próbował się połączyć ale nic, z tego dalej to samo.

O nie, teraz to jest jeszcze dziwniej: Checking Ident
Found your hostname.
I tak ze wszystkimi nickami, i niby wszystkie są w użyciu dziwne.

Nieaktualne, już se poradziłem.
Jesteś na moim plazmowym celowniku,wg moich obliczeń masz 0% szans na przeżycie.

barnex

2006-06-27 19:06:37 #6 Ostatnia edycja: 2006-06-28 23:12:59 by barnex
Napisałem bardzo fajną i zabawną wiadomość, jak to ja zwykle, ale mi ją zjadło. A jest za gorąco dla mojego mózgu, żeby wytrzymać kolejny taki rajd po zdaniach wielokrotnie złożonych wynikowych, z jednoczesnym unikaniem 'więc' jak ognia.

Więc... Stale aktualizowane logi z #ligaliero i siostrzanego kanału #gusanos znajdziecie klikając na te linki:

[edit]UWAGA!! Ze względu na tabelkowy html i to, że są to logi z kilku dni aktywnej aktywności pliki są DUŻE. Log z #ligaliero w momencie, gdy piszę te słowa ma 2.8MB[/edit]
[edit]ponieważ obsłużenie tak dużych plików przerasta skrypt, którego używam / większość przeglądarek, logi wracają do czystego tekstu w kodowaniu ISO-8859-2. Teraz log #ligaliero waży "tylko" 680KB[/edit]

Gorąco zapraszam wszystkich do odwiedzania kanałów, i jednocześnie prosił bym kogoś o pomoc w kwestii stworzenia porządnego html i css, bo te tabelki sprawiają sprawiały, że logi ważą ważyły 666 razy tyle ile powinny. Jeżeli ktoś zna jakiś gotowy skrypt do zamieniania logów z IRSSI na lepszy html również nie pogardzę. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły dot.logów (inne niż podział logów na dni - zauważyłem, że niedługo plik będzie ważył więcej niż pach do netó), proponuje poddać jej publicznej dyskusji w tym wątku.

[edit] jeżeli chcecie zobaczyć jak źle było, to kliknijcie log z #gusanos(187KB). Dla prawdziwych twardzieli: #ligaliero(2.4MB).

[edit] przepraszam za bardzo kolejny edit, zwłaszcza, że pewnie nikogo to nie interesuje. W zwiazku z tym, ze pojawił się podział na dni, zmieniły się trochę linki, a pojedyncze pliki stały się o wiele mniejsze (linki prowadzą do pliku indexu) [/edit]
Uciekajmy do smolnetu

Van_Hoover

2006-06-29 03:58:35 #7 Ostatnia edycja: 2006-06-29 04:28:28 by Van_Hoover
O teraz się o wiele wygodniej przegląda te logi bo wcześniej trzeba było czekać aż się całe wgrają i też nie_za_bardzo* się wiedziało który to już dzień soł nie gadaj, że nikogo to nie interesuje bo to bardzo fajna i przydatna zmiana.

[edit]*przepraszam jeżeli jest to źle napisane ale jak sprawdzam w słowniku to mi murzyn  :inquisitive: wyskakuje albo też zupełnie nic przy innych opcjach pisowni łącznej.[/edit]

Cyberworm

2006-07-01 06:43:22 #8 Ostatnia edycja: 2006-07-04 00:05:55 by Greybrow
:o Znowu mam problem z tym kanałem #ligaliero.
Otóż gdy dzisiaj próbowałem się do niego podłączyć wyskoczył mi taki komunikat: Cannot join channel, you must be authed to join. Próbowałem go przetłumaczyć ale nie przetłumaczył najważniejszego słowa: authed.
Sprawdzałem inne kanały min.  gusanos i liero wszystkie weszły, czekam na szybką odpowiedź.

Robaq

Jak już to pisało authorized bo ja też tak mam a to oznacza że w kanale ktoś ustawił że mogą dołączać tylko osoby którym ktoś pozwolił(nie jestem 100% pewny  ::)...).
Liero przymiera głodem, deal with it

Cyberworm

2006-07-01 07:27:14 #10 Ostatnia edycja: 2006-07-04 00:05:44 by Greybrow
:inquisitive: A kto może mi nie pozwalać dołączyć do #ligaliero?
I jaki by miał w tym cel?

ChanibaL

Wesz1 znowu coś nagrzebał. Naprawione.

1Najprawdopodobniej
rzehójom mówimy stanowcze rzehój!!1

barnex

Cytat: ChanibaL w 2006-07-01 10:23:15
Wesz1 znowu coś nagrzebał. Naprawione.

1Najprawdopodobniej

Ponieważ jak zwykle pojawiły się sugestie, że to moja wina, przeszukałem loga i znalazłem:

23:14 -!- mode/#ligaliero [+rcvvvvv AK48 basara_ chollix Combaine Fishman_] by murzyn

A ponieważ:

09:56 -!- murzyn [Guthens@djs13.neoplus.adsl.tpnet.pl] has joined #ligaliero
09:56 -!- mode/#ligaliero [+o murzyn] by L
09:56 -!- murzyn is now known as Guthlord

[...]

22:44 -!- Guthlord is now known as murzyn

To akurat nie Wesz popsuł.
Uciekajmy do smolnetu

ChanibaL

* ChanibaL więc przeprasza
rzehójom mówimy stanowcze rzehój!!1

Terminator12

Próbuję wejść na IRC-a na nowym serwerze ligi liero, wpisuję ksywę i niby zajęta. Gdybym śćiągnął program, starszy brat by mnie po prostu  <strzela>.     :(